English Woordenlijst

Februaristaking

Algemene werkstaking, op 25 en 26 februari 1941 in Amsterdam als reactie op de eerste grote razzia.

Bij deze razzia die op 22 en 23 februari plaatsvond in Amsterdam werden meer dan 400 Joodse mannen opgepakt. Het was een vergeldingsmaatregel voor de dood van een NSB-er die als gevolg van een knokpartij, uitgelokt door de NSB in de Amsterdamse Jodenwijk, aan zijn verwondingen overleed. De gearresteerde Joodse mannen werden naar kamp Schoorl gebracht en vandaar naar het concentratiekamp Buchenwald in Duitsland. Na enkele maanden werden zij naar het concentratiekamp Mauthausen gedeporteerd.
De Communistische Partij riep op tot een staking. Op 25 februari bleven ’s ochtends vroeg de trams in de remise, waardoor vele arbeiders niet naar hun werk konden. Winkels, kantoren en bedrijven bleven dicht als protest tegen het brute antisemitisme van de bezetter. De staking sloeg over naar andere steden, waaronder Haarlem, Hilversum, Utrecht, en in de Zaanstreek, waar op de 2e stakingsdag vrij algemeen werd gestaakt. In de loop van de dag nam de bezetter maatregelen om de staking te breken. Hierbij vielen negen doden en enkele tientallen gewonden. In de dagen die volgden werden honderden stakers opgepakt. Zij werden bijna allemaal na enkele weken weer vrijgelaten. Drie bekende communisten kregen de doodstraf. Zij werden samen met vijftien verzetsstrijders van de Geuzengroep geëxecuteerd. De dichter Jan Campert (1902-1943) schreef over hen Het lied der achttien doden.

De Februaristaking was in heel bezet Europa het enige massale en openlijke protest tegen de Jodenvervolging. De afstraffing die de bezetter als antwoord gaf heeft veel angst gezaaid. Een vervolg heeft de staking dan ook niet gekregen.

 

Fascisme
Februaristaking
Fischer
Flossenbürg