English Woordenlijst

Cohen

David Cohen (1882-1967) zette zich al jong in voor Joodse vluchtelingen. Hij was hoogleraar aan onder andere de Universiteit van Amsterdam. Hij was lid van de Nederlandse Zionistenbond en werd in 1941 benoemd tot voorzitter van de Joodsche Raad samen met Abraham Asscher. Hij overleed in 1967.
Vanaf zijn jeugd was Cohen zionist en lid van de Nederlandse Zionistische Studenten Organisatie (NZSO). Later werd hij lid van de Nederlandse Zionisten Bond (NZB). Slechts een klein aantal intellectuelen voelde zich erdoor aangetrokken. Tot dit kleine aantal intellectuelen behoorden naast David Cohen mensen als Fritz Bernstein, Jacobus Kann, Abel Herzberg, Henri en Karel Edersheim en Nehemia De Lieme. In het Nieuw Israëlitisch Weekblad (NIW) werd het zionisme aanvankelijk verguisd. Maar door de ontwikkelingen in nazi-Duitsland en vooral na de Kristallnacht van 1938, werd het NIW uiteindelijk een voorstander van het zionisme. David Cohen maakte deze kentering mee als lid van de NZB. Vijfentwintig jaar lang heeft hij zich voor het zionisme ingezet. Dezelfde inzet toonde hij voor de Comité voor Bijzondere Joodsche Belangen, waarvan hij secretaris was. Van dit Comité was Abraham Asscher voorzitter en samen waarschuwden Cohen en Asscher voor het gevaar van het nationaal-socialisme.

In 1941 werden Cohen en Asscher door de Duitsers benoemd tot voorzitters van de Joodsche Raad. Feitelijk vormde de Joodsche Raad de schakel tussen de Nederlandse en Duitse autoriteiten enerzijds en de Joden anderzijds. De Raad moest de anti-Joodse maatregelen niet alleen bekendmaken, maar ook voor een deel uitvoeren. Beiden overleefden de oorlog en in 1945 keerde Cohen naar Nederland terug uit het concentratiekamp Theresienstadt. De Joodse Ereraad bevond Cohen medeplichtig aan wat er gebeurd was met de Nederlandse Joden en hij kreeg net als Asscher een verbod om nog Joodse functies of ambten te vervullen. Ondanks het feit dat Cohen in de periode vóór de oorlog veel goed werk heeft gedaan voor de Joden, vooral voor de Joodse vluchtelingen, werd hem in en na de oorlog kwalijk genomen dat hij het voorzitterschap van de Joodsche Raad op zich had genomen. David Cohen overleed in 1967 op 84-jarige leeftijd.

 

Chanoeka
Chelmno
Cohen
Comité voor Joodse Vluchtelingen
Concentratiekamp
Crveni Krst
Crèche
Chaussures Nike Pas Cher, Nike Air Force 1, Nike Air VaporMax, Nike Air VaporMax Flyknit, Nike Air VaporMax Plus, Nike Air VaporMax 360, Nike Air VaporMax 2020, Nike Air VaporMax 2021, Nike Air VaporMax EVO, Nike Air Max, Nike Air Max 90, Nike Air Max 95, Nike Air Max 97, Nike Air Max 2021, Nike Air Max Plus TN, Nike Air Max Plus, Nike Air Max Plus 3 | Zapatillas Nike Baratas, Nike Air Force 1 Baratas, Nike Air VaporMax Baratas, Nike Air VaporMax Flyknit 3 Baratas, Nike Air VaporMax Plus Baratas, Nike Air VaporMax 360 Baratas, Nike Air VaporMax 2020 Baratas, Nike Air VaporMax 2021 Baratas, Nike Air VaporMax EVO Baratas, Nike Air Max Plus Baratas, Nike Air Max Plus 3 Baratas, Nike Air Max 90 Baratas, Nike Air Max 97 Baratas, Nike Air Max 95 Baratas, Nike Air Max 1 Baratas