English Expositie in Auschwitz Deportatie

Kamp Westerbork 1942-1944

Persoonlijk verhaal: Stertzenbach, Van Reemst en Wagenaar

Persoonlijke verhalen over verzet en vluchten

 

 

 


Dagelijks leven in kamp Westerbork
Transporten
Film Rudolf Breslauer
Afbeelding 6Afbeelding 4Afbeelding 7Afbeelding 5Afbeelding 3Afbeelding 2Afbeelding 1
 1. Werner Stertzenbach (1909-2002)
  Werner Stertzenbach vluchtte als Joodse communist in 1933 naar Nederland. Hij kwam in het Joodse werkdorp in de Wieringermeer terecht. Als communist kreeg hij door zijn politieke activiteiten en omdat hij niet naar Palestina wilde emigreren in het Werkdorp problemen. In 1936 werd hij als ongewenste vreemdeling opgesloten in het interneringskamp Nieuwersluis. Na de capitulatie kwam hij in Westerbork. Stertzenbach had in Amsterdam contacten gelegd met de Duitse vluchtelingen in Tehuis Oosteinde. In Westerbork werd hij de spil van een groep die onder meer mensen hielpen ontvluchten. In september 1943 ontvluchtte hij zelf en dook in Amsterdam onder.
  Collectie NIOD, Amsterdam
 2. Trudel van Reemst-de Vries (1914-2007)
  Trudel van Reemst, communiste en oud-Spanjestrijdster, behoorde tot de groep Nederlandse Joden rond de verzetsgroep van Tehuis Oosteinde. In november 1942 werd ze gearresteerd. De politie kwam eigenlijk voor haar man Theo, die betrokken was bij het gewapend verzet. Trudel werd als Jodin, met een vervalst paspoort, ook meegenomen en als strafgeval naar Westerbork gestuurd. Als kraamverpleegster werkte Trudel in het ziekenhuis. Omdat ze gemengd gehuwd was, kon zij in mei 1943 het kamp verlaten.
  Fotograaf onbekend, dhr. Th. van Reemst
 3. Sonja Wagenaar-van Dam (1918)
  Na een periode van onderduik op verschillende adressen werd Sonja van Dam verraden en als strafgeval naar Westerbork gestuurd. Zij was één van de acht mensen die tijdens het laatste transport naar Auschwitz op 3 september 1944 uit de trein wisten te ontsnappen. Direct na vertrek werd een gat in de achterwand van de wagon gezaagd. Allen overleefden de sprong. Sonja dook opnieuw onder. Ze overleefde de oorlog.
  Fotograaf onbekend, Collectie HCKW, Hooghalen
 4. Op weg 'naar het oosten' lukte het een aantal gevangenen een kaartje uit de trein te gooien in de hoop dat dit gevonden en naar de geadresseerde gepost zou worden.
  dhr. E. Sanders
 5. Op weg 'naar het oosten' lukte het een aantal gevangenen een kaartje uit de trein te gooien in de hoop dat dit gevonden en naar de geadresseerde gepost zou worden.
  dhr. E. Sanders
 6. Op weg 'naar het oosten' lukte het een aantal gevangenen een kaartje uit de trein te gooien in de hoop dat dit gevonden en naar de geadresseerde gepost zou worden.
  dhr. E. Sanders
 7. Op weg 'naar het oosten' lukte het een aantal gevangenen een kaartje uit de trein te gooien in de hoop dat dit gevonden en naar de geadresseerde gepost zou worden.
  dhr. E. Sanders
Woordenlijst
plattegrond
introductie
joden in nederland
vluchtelingen
duitse inval
vervolging
verzet
onderduiken
sinti en roma
deportatie
nederlanders in auschwitz
onderwijsmateriaal
educatief materiaal
gastenboek
citaten
kamp westerbork tot 1942
kamp amersfoort
kamp vught
kamp westerbork 1942-1944
transporten naar auschwitz
overige kampen
chronologie:
april/mei-stakingen
radio's inleveren
radio oranje

chronologie:
spoorwegstaking 1944
hongerwinter
het zuiden bevrijd

Chaussures Nike Pas Cher, Nike Air Force 1, Nike Air VaporMax, Nike Air VaporMax Flyknit, Nike Air VaporMax Plus, Nike Air VaporMax 360, Nike Air VaporMax 2020, Nike Air VaporMax 2021, Nike Air VaporMax EVO, Nike Air Max, Nike Air Max 90, Nike Air Max 95, Nike Air Max 97, Nike Air Max 2021, Nike Air Max Plus TN, Nike Air Max Plus, Nike Air Max Plus 3 | Zapatillas Nike Baratas, Nike Air Force 1 Baratas, Nike Air VaporMax Baratas, Nike Air VaporMax Flyknit 3 Baratas, Nike Air VaporMax Plus Baratas, Nike Air VaporMax 360 Baratas, Nike Air VaporMax 2020 Baratas, Nike Air VaporMax 2021 Baratas, Nike Air VaporMax EVO Baratas, Nike Air Max Plus Baratas, Nike Air Max Plus 3 Baratas, Nike Air Max 90 Baratas, Nike Air Max 97 Baratas, Nike Air Max 95 Baratas, Nike Air Max 1 Baratas