De aanleiding tot de April/meistaking vormde de bekendmaking dat de oud-militairen opnieuw in krijgsgevangenschap naar Duitsland zouden worden weggevoerd. De bezetter reageerde hard. Met de afkondiging van het Polizeistandrecht kon nu elke vorm van verzet met de dood bestraft worden. De staking eindigde op 3 mei 1943.
Door de gelijkschakeling was ook de radio pro-Duits geworden. Veel mensen luisterden in het geheim naar de verboden Engelse zender en naar Radio Oranje. Dit was de zender van de Nederlandse regering in Londen. De bezetter was bang dat via de radio geheime aanwijzingen aan verzetsmensen werd gegeven. In april 1943 moest iedereen zijn radio inleveren. Wie dat niet deed, maakte kans op een zware straf. Ongeveer 325.000 radio’s werden in huis verstopt.
Voor het echte nieuws luisterden veel Nederlanders naar de BBC (uit Engeland) en Radio Oranje. De toespraken van Koningin Wilhelmina waren bemoedigend en werden door miljoenen Nederlanders beluisterd. De illegale pers vermenigvuldigde en verspreidde haar teksten. De Britse luchtmacht wierp de redes boven Nederland af. Een enkele keer kwam de vervolging en deportatie van de Joden ter sprake.