English Holocaust Sobibor

Opstand

Opstand
In oktober 1943 kwamen gevangenen in het kamp Sobibor in opstand. Een paar maanden eerder deden geruchten de ronde dat het kamp zou worden opgeheven. Die geruchten werden gevoed door een sterk verminderde aanvoer van transporten. De gevangenen die dwangarbeid moesten verrichten, vreesden dat opheffing van het kamp voor hen een zekere dood zou betekenen. Er werden vluchtplannen beraamd.

Op 22 september 1943 arriveerde een transport Joden uit Minsk waartussen ook krijgsgevangen Sovjetsoldaten zaten. Onder leiding van Alexander Petsjerski, een van de krijgsgevangen soldaten, werd op 14 oktober een ontsnappingsplan ten uitvoer gebracht. Twaalf Duitse SS-ers en twee Oekraïense bewakers werden gedood na het reguliere ochtendappèl en 365 kampgevangenen slaagden erin te ontsnappen. Sommigen van hen kwamen echter om in het mijnenveld rondom het kamp, anderen werden later opnieuw gevangen genomen en er zijn ook gevangenen op de vlucht vermoord door Poolse burgers. Andere Poolse burgers hebben ontsnapte gevangenen uit Sobibor met gevaar voor eigen leven voor de nazi’s verborgen weten te houden.

Vijftig ontsnapte Sobibor-gevangenen hebben de oorlog overleefd, waaronder één Nederlandse vrouw (Selma Engel-Wijnberg). Ook in Treblinka (augustus 1943) en Auschwitz-Birkenau (oktober 1944) zijn gevangenen in opstand gekomen.


31_opstand_sobibor_AB5 31-leiders_opstand
  1. Afbraak van het kamp Sobibor na de gewapende opstand van gevangenen, 1943. Collectie NIOD, Amsterdam
  2. De twee leiders van de opstand: Aleksander Peczerski en Leon Feldhendler
Woordenlijst
vervolging
massamoord
daders en slachtoffers
kampen
auschwitz
sobibor
na 1945
tijdbalk
gastenboek
operatie reinhard
vernietigingskamp
daders
slachtoffers
opstand
het einde
op zoek naar daders