English Holocaust Sobibor

Daders

Daders
De eerste kampcommandant van Sobibor was de Oostenrijkse SS-Obersturmbannführer Franz Stangl. Stangl had in Oostenrijk zijn ‘sporen’ al verdiend als waarnemend hoofd van het T-4 euthanasie-programma in Hartheim (bij Linz). Hier werden geestelijk en lichamelijk gehandicapte mensen op grote schaal om het leven gebracht. Later zou Stangl zeggen dat hij het massaal om het leven brengen van Joden als zijn ‘vak’ zag en dat hij ‘ervan genoot’.

In september van 1942 werd Stangl overgeplaatst naar Treblinka, om daar ‘orde op zaken te stellen’ en het kamp te laten draaien als een geoliede machine. Rechterhand van Stangl in Sobibor was Gustav Wagner, die op zijn post bleef toen Franz Reichleitner tot kampcommandant van Sobibor werd benoemd (in september 1942). Het kamp werd draaiende gehouden door een kleine Duitse SS-staf (tussen de 20 en 30 man) en tussen de 90 en 120 ‘Trawniki’, gevangen genomen soldaten van uiteenlopende nationaliteit, die speciaal voor dit werk waren geselecteerd.

Het overgrote deel van de Trawniki in Sobibor bestond uit voormalige Oekraïense soldaten. Het meeste ‘vuile’ werk werd verricht door Joodse dwangarbeiders.


stangl_franzWagner-Gustav31-67641
  1. De eerste kampcommandant van Sobibor was de Oostenrijkse Franz Stangl.
  2. Gustav Wagner, rechterhand van Stangl in Sobibor
  3. Bewakers van Kamp Sobibor
Woordenlijst
vervolging
massamoord
daders en slachtoffers
kampen
auschwitz
sobibor
na 1945
tijdbalk
gastenboek
operatie reinhard
vernietigingskamp
daders
slachtoffers
opstand
het einde
op zoek naar daders