English Holocaust Massamoord

Operatie Barbarossa

Operatie Barbarossa
De codenaam voor de Duitse invasie van de Sovjet-Unie tijdens de Tweede Wereldoorlog was Operatie Barbarossa. De invasie, die begon op 22 juni 1941, voltrok zich over een front van bijna 3.000 kilometer. Duitse troepen, gesteund door Roemeense, Finse, Italiaanse, Hongaarse, Slowaakse en Kroatische legers, probeerden zo snel mogelijk de grote steden (Moskou, Leningrad, Kiev) en de rijke olievelden bij de Zwarte Zee te veroveren.

De totale legermacht van nazi-Duitsland bestond uit niet minder dan 3,9 miljoen soldaten (inclusief reservisten). Het leger van de Sovjet-Unie bestond uit 3,2 miljoen soldaten; later uit meer dan 5 miljoen. Gemeten naar omvang, aantallen soldaten en aantallen slachtoffers was de oorlog tussen Duitsland en de Sovjet-Unie tussen 1941 en 1945 de grootste oorlog ooit in de gehele menselijke geschiedenis.

In de Nazi-ideologie bestond de Sovjet-Unie uit etnische Slaven ("Untermenschen") die geregeerd werden door Joodse Bolsjewieken. Reeds in zijn boek Mein Kampf (1925) suggereerde Adolf Hitler dat het Duitsland bestemming was om "te heersen over het oosten" en om een eind te maken aan de "Joodse overheersing in Rusland".


operatie_barbarossa
  1. Oekraïne, bij het begint van operatie Barbarossa
Woordenlijst
vervolging
massamoord
daders en slachtoffers
kampen
auschwitz
sobibor
na 1945
tijdbalk
gastenboek
generalplan-ost
getto's
operatie barbarossa
massa-executies
vernietigingskampen
wannsee-conferentie
shoah door kogels