English Holocaust Massamoord

Massa-executies

Massa-executies
Na de inval in Polen, september 1939, maar meer nog na het begin van Operatie Barbarossa, de oorlog van Duitsland tegen de Sovjet-Unie, juni 1941, vonden er op grote schaal massa-executies plaats. Honderdduizenden Poolse, Oekraïense, Litouwse en Russische Joden zijn daarbij om het leven gebracht. Ook veel andere burgers, zoals delen van de niet-Joodse Poolse intelligentsia, zijn vermoord.

Uitvoerders van deze massa-executies waren veelal de zogeheten Einsatzgruppen, een klein aantal mobiele eenheden, bestaande uit SS-ers en politiepersoneel, die snel konden worden ingezet voor ‘speciale opdrachten’. De inzet van Einsatzgruppen werd georganiseerd door het Reichssicherheitshauptambt onder leiding van Reinhard Heydrich Ze werden regelmatig bijgestaan door de Ordnungspolizei, door de lokale politie en de lokale bevolking.

Commando’s van de Einsatzgruppen veegden vaak de hele of halve bevolking van een dorp bijeen, voerden ze af, schoten ze neer en begroeven de lijken in massagraven of groeves. Ook werden vanaf de herfst van 1941 gevangenen in afgesloten vrachtwagens vergast. De inzet van de Einsatzgruppen was de eerste stap in de Endlösung (definitieve ‘oplossing’) van het ‘Joodse vraagstuk’.


8-67951 8-67961 8_WII19a J_1944_Soviet_investigators_at_Babi_Yar
 1. In Polen en de voormalige Sovjet-Unie zijn honderdduizenden Joden vermoord door Einsatzgruppen.
  Collectie NIOD, Amsterdam
 2. Een massagraf, november 1941
  Collectie NIOD, Amsterdam
 3. In het Poolse Sniatyn worden Joodse mannen en een kind naar de rand van een kuil gedreven alvorens zij worden vermoord, 11 mei 1943
  Collectie NIOD, Amsterdam
 4. Babi Yar, 1944
  Sovjetonderzoekers onderzoeken het massagraf. Ruim 33.000 Joodse inwoners van Kiev zijn vermoord in Babi Yar.
  Collectie NIOD, Amsterdam
Woordenlijst
vervolging
massamoord
daders en slachtoffers
kampen
auschwitz
sobibor
na 1945
tijdbalk
gastenboek
generalplan-ost
getto's
operatie barbarossa
massa-executies
vernietigingskampen
wannsee-conferentie
shoah door kogels